IPA

Deze gerechten passen goed bij een IPA

Speciaal bieren zijn sinds een aantal jaren enorm populair geworden. Naast een doorsnee pilsener, drinkt de gemiddelde bierdrinker ook steeds vaker wat anders. Zo zie je in de donkere maanden Bockbieren en Stout bier tevoorschijn komen en in de warme zomermaanden zijn Blond bier en IPA’s juist weer enorm populair bij speciaal bier liefhebbers. Maar welk gerecht past er nu het beste bij zo’n speciaal biersoort? Vandaag geven we je advies voor de IPA.

De geschiedenis van de IPA

India Pale Ale (IPA) is een bierstijl met een hele rijke historie. De India Pale Ale stamt uit de Britse koloniale tijd. In de late 18e eeuw, toen de Britse Oost-Indische Compagnie bier naar haar troepen en kolonisten in India wilde sturen. Dit gebeurde met grote schepen. Hiervoor waren ze soms wel maanden onderweg. Om bier deze periode goed te houden, voegden brouwers extra hop toe aan het bier, omdat hop een natuurlijk conserveermiddel is. Deze toevoeging van extra hop gaf het bier niet alleen een langere houdbaarheid, maar ook zijn karakteristieke bittere smaak en aroma. Zo werd de India Pale Ale geboren. door de jaren heen is de IPA geëvolueerd en heeft het wereldwijd populariteit gewonnen, vooral onder ambachtelijke bierliefhebbers. Tegenwoordig zijn er vele varianten van IPA’s, zoals de Amerikaanse IPA, Imperial IPA, en de New England IPA, elk met hun eigen unieke smaakprofielen.

Eten en IPA’s

Nu kan je op het terras genieten van een IPA, maar ook tijdens het eten. Een IPA komt nog meer tot zijn recht als je het weet te combineren met de juiste gerechten. De uitgesproken bitterheid, fruitige aroma’s en complexe smaken van IPA’s maken ze uitstekend te combineren met een breed scala aan gerechten. Hier zijn enkele soorten eten die perfect samengaan met IPA’s:

1. Pittig eten

De bittere en hopachtige smaken van een IPA kunnen de pittigheid van gerechten zoals Indiaas, Thais of Mexicaans eten goed aanvullen. Denk aan gerechten zoals Aziatische curry’s en taco’s.

2. Gegrild vlees

De karamelisatie en rokerigheid van gegrild vlees passen goed bij de complexe smaken van een IPA. Probeer een IPA eens te combineren met een broodje hamburger of spareribs.

3. Kazen

Kazen met sterke smaken kunnen goed samengaan met de uitgesproken smaken van een IPA. Zo zijn er Blauwe kaassoorten die heerlijk smaken bij een IPA.4. Zeevruchten

Tot slot

Het combineren van eten met een IPA kan een avontuur van smaken zijn. De sleutel is om te experimenteren en te ontdekken welke combinaties jouw smaakpapillen het meest aanspreken. Of je nu geniet van pittige gerechten, gegrild vlees, stevige kazen, lichte zeevruchten of zelfs zoete desserts, er is altijd een IPA die je eetervaring naar een hoger niveau kan tillen. Proost en smakelijk eten!