Speculaas

Zelf speculaas bakken is erg makkelijk en lekker.
Deze keer heb ik speltmeel gebruikt, maar met tarwebloem kan het ook prima.
De speculaas die ik vandaag bak is voor een taartbodem, afgelopen week heb ik speculaas gemaakt voor onder de panna cotta. Met andere woorden, speculaas is lekker bij koffie of thee, maar ook om verder te gebruiken in de keuken.

Benodigde keukengerei:

kom
lepel + theelepel
bakblik
bakpapier
deegrol, of gewoon plat drukken
vershoudfolie

Ingrediƫnten om speculaas te bakken:

300 gram speltmeel of volkoren tarwemeel
50 gram donkere basterdsuiker
2 tl bakpoeder
175 gram harde roomboter
4 eetlepels speculaaskruiden
1 eetlepel vanille-extract
snufje zout
optioneel, amandelschaafsel of hele amandelen als garnering

Bereiding speculaas:

  • Meng het meel, suiker en bakpoeder in een kom.
  • Voeg de boter in blokjes toe, speculaaskruiden, vanille-extract en het zout.
  • Kneed alles met de hand.
  • Als het een stevige bal is waar de ingrediĆ«nten goed zijn gemengd mag het in vershoudfolie verpakt een 1/2 uur in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Leg het bakpier op het aanrecht en rol hierop het deeg tot een plak van 1 cm dik.
  • Leg nu het bakpapier met speculaas op een bakblik en druk eventueel wat amandelen in het speculaas.
  • Speculaas bakken in 30 minuten in een voorverwarmde oven.
  • Laat het speculaas afkoelen en harder worden voor gebruik.

Ik had een oude speculaas plank gebruik en het overige als een stuk gebakken. Helaas heeft deze speculaaspop zijn voet gebroken