eten

10 voordelen van een plantaardig dieet

Volgens een studie van Ipsos Retail Performance uit 2020 zijn er vandaag ongeveer 9,7 miljoen veganisten in de Verenigde Staten, een verbazingwekkende stijging van 3.000% sinds 2004. Deze dieetveranderingen hebben de aandacht van bedrijven getrokken en een bloeiende veganistische markt gecreëerd waarin zelfs traditionele vleesindustrieën zich hebben begeven in de markt voor plantaardig vlees.

De verkoop van plantaardige voeding groeide in 2020 met 27% – twee keer zo snel als de voedselverkoop in het algemeen, volgens gegevens van SPINS voor het Good Food Institute en de Plant Based Foods Association. Een volledige 57% van de Amerikanen zegt plantaardige alternatieven voor dierlijke producten te kopen.

De redenen van mensen om een plantaardig dieet te adopteren variëren van persoonlijke gezondheid tot dierenrechten en milieukwesties in verband met industriële veehouderij. Thistle analyseerde talrijke academische studies gepubliceerd in peer-reviewed tijdschriften zoals Frontiers in Nutrition en Nutrients om een lijst samen te stellen van 10 voordelen van een plantaardig dieet.

Plantaardige diëten richten zich inherent op volle granen, bonen, verse producten, zaden en noten, maar niet iedereen die plantaardig eet, sluit dierlijke producten volledig uit. Zoals bij alle diëten, is het belangrijk om rekening te houden met iemands genetica, activiteitsniveau, bestaande medische aandoeningen en eventuele voedingsdeficiënties of voedselallergieën. Met name degenen die plantaardige diëten adopteren, doen er verstandig aan ervoor te zorgen dat ze voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgen, van B12 tot omega-3 vetzuren. Bij restaurant Golden Temple in Amsterdam kun je kiezen uit heerlijke plantaardige gerechten. 

Verminderde ontsteking

Ontsteking wordt veroorzaakt door witte bloedcellen die indringers bestrijden, zoals een splinter, irritaties zoals allergieën of pathogenen zoals bacteriële of virale infecties. Bij auto-immuunziekten valt het immuunsysteem gezond, normaal weefsel in het lichaam aan. Een overactieve ontstekingsreactie wordt door experts algemeen beschouwd als bijdragend aan chronische aandoeningen, waaronder type 2 diabetes of hartproblemen.

Acute, of kortdurende ontsteking, komt voor als plaatselijke pijn, roodheid, verlies van mobiliteit of zwelling. Het gebied kan warm aanvoelen, zoals bij een bijensteek, en kan enkele uren tot meerdere dagen duren. Chronische ontsteking kan maanden of jaren duren en kan optreden als een hyperreactie op een externe trigger, zoals bij allergieën; een foutieve reactie waarbij het immuunsysteem gezond weefsel aanvalt, zoals bij kanker of eczeem; of langdurige blootstelling aan een irriterend middel.

Dieet en lichaamsbeweging hebben grote effecten op ontsteking: obesitas, roken, gebrek aan consistente slaap en een dieet dat rijk is aan toegevoegde suikers en ongezonde vetten kunnen allemaal de ontsteking in het lichaam verhogen, terwijl voedingsstoffen in groenten en fruit ontsteking kunnen verminderen.

Verminderde ecologische voetafdruk

Een veel geciteerde analyse van de internationale voedselindustrie uit 2018 suggereert dat overschakelen naar een plantaardig dieet de grootste individuele actie is die een persoon kan nemen om zijn milieu-impact te verminderen. Hoewel deze statistieken – zoals het feit dat de ecologische voetafdruk van vee 18% van de calorieën en 83% van het landbouwareaal vertegenwoordigt – indrukwekkend zijn, houden ze geen rekening met alle complexiteiten van duurzame eetgewoonten.

Het is waar dat dierlijk eiwit per pond 100 keer zoveel water vereist als graaneiwit en dat de productie van havermelk 80% minder broeikasgassen uitstoot en 60% minder energie verbruikt dan koemelk. Toch garandeert overschakelen naar een plantaardig dieet geen milieuvriendelijkere voedselkeuzes: teeltmethoden, behandeling van arbeiders, de afstand die voedsel aflegt, verpakking en ingrediëntensourcing dragen allemaal bij aan hoe duurzaam het voedsel op je bord is – of niet.

Lager risico op type 2 diabetes en verbeterde nierfunctie

De consumptie van rood vlees en gevogelte is in verband gebracht met een verhoogd risico op diabetes, deels vanwege het hoge volume heemijzer in die vleessoorten, volgens bevindingen in de Singapore Chinese Health Study gepubliceerd in 2017.

Dat onderzoek betrof de rekrutering van meer dan 63.000 volwassenen tussen 45 en 74 jaar van 1993 tot 1998, en volgde hun gezondheid gedurende 11 jaar, naast het bestuderen van de correlatie tussen verschillende soorten vlees en het volume heemijzer in elk. Deelnemers die de hoogste niveaus van rood vlees en gevogelte consumeerden, vertoonden respectievelijk een toename van 23% en 15% in het diabetesrisico. De consumptie van vis en schaaldieren vertoonde geen waarneembare associatie met het diabetesrisico.

Ondertussen is aangetoond dat plantaardige diëten niet alleen type 2 diabetici beschermen tegen het ontwikkelen van nierziekte, maar ook helpen type 2 diabetes zelf te reverseren. Plantaardige diëten kunnen ook de sterftecijfers bij personen met chronische nierziekte verminderen.

Verlaagd risico op hartziekten

Volle plantaardige voedingsmiddelen bevatten veel vezels, geen voedingscholesterol en lage hoeveelheden verzadigde vetten – een winnende combinatie voor de gezondheid van het hart. Ondertussen komen vlees, kaas en eieren met cholesterol en verzadigde vetten die, in overmaat, plaque-opbouw in de slagaders van een persoon kunnen creëren.

Maar het is niet genoeg om alleen vlees te vermijden: Voor de gezondheid van het hart bij een plantaardig dieet is het belangrijk om verwerkte voedingsmiddelen te vermijden, inclusief witte rijst en wit brood, die geen voedingswaarde hebben en een hoge glycemische index bevatten. Dit verhoogt je kans op piekende bloedsuikerspiegels en verhoogde eetlust. Evenzo zijn hele vruchten gezonder dan vruchtensap, zelfs 100% sap, dat vaak voedingsstoffen en vitamines verliest tijdens de verwerking en hoge suikergehaltes bevat.

Lage niveaus van ‘slechte’ cholesterol

Talrijke studies hebben de positieve effecten van plantaardige diëten – met name een vegetarisch of veganistisch dieet gecombineerd met noten, soja en vezels – op cholesterolniveaus aangetoond. Vijf observationele studies, geciteerd in een studie gepubliceerd in 2009 in het American Journal of Cardiology, vonden lagere bloedconcentraties van TC en LDL-cholesterol in populaties die plantaardige diëten consumeren.

Verminderd risico op cognitieve achteruitgang en dementie

Een directe correlatie werd gevonden tussen een hoge inname van fruit en groenten en een aanzienlijk verminderd risico op cognitieve achteruitgang en dementie, volgens een rapport gepubliceerd in Frontiers in Aging Neuroscience in 2017. De sleutel ligt waarschijnlijk in de voedingsstoffen die overvloedig aanwezig zijn in plantaardige diëten, inclusief antioxidanten, vitamines en foliumzuur, die aanzienlijke cognitieve voordelen hebben aangetoond.

Verbeterde darmgezondheid

Vegetarische en veganistische diëten bevorderen een gezonde mix van gunstige bacteriën die de darmgezondheid en algehele gezondheid bevorderen. Een gezonde darmbiome bevordert een goed functionerende stofwisseling, een sterk immuunsysteem, gezonde stoelgang en geschikte hormoonniveaus die bijdragen aan een adequate eetlustregulatie.

Slechts 16 weken van een gezond veganistisch dieet gericht op hele vruchten en groenten hebben aangetoond een gedocumenteerde verbetering van de darmgezondheid te veroorzaken, volgens onderzoek onder leiding van Hana Kahleova, M.D., Ph.D., van het Physicians Committee for Responsible Medicine en gepresenteerd in 2019 bij de European Association for the Study of Diabetes in Barcelona.

Verminderd risico op bepaalde vormen van kanker

Planten creëren een overvloed aan fytochemicaliën die helpen om celschade te beschermen en ontstekingsremmend te zijn. Een verscheidenheid aan langetermijnstudies suggereert dat voordelen zoals deze van het eten van hele plantaardige voedingsmiddelen, in tegenstelling tot bewerkte voedingsmiddelen, daadwerkelijk in staat kunnen zijn om tot een derde van alle gevallen van kanker te voorkomen. Het meest bestudeerd zijn de capaciteiten van plantaardige diëten om te helpen beschermen tegen borstkanker, colorectale kanker, gastro-intestinale kanker en prostaatkanker.

Verbeterde atletische prestaties

Een groeiend aantal professionele atleten heeft gekozen voor een dieet gebaseerd op volle plantaardige voedingsmiddelen om optimale prestaties te bereiken. Colin Kaepernick, Venus Williams, de Amerikaanse voetbalster Alex Morgan, professionele surfer Tia Blanco, WNBA-speler en viervoudig Olympisch gouden medaillewinnaar Diana Taurasi en tientallen andere professionals zijn allemaal veganistisch.

Net als de rest van ons komen de dieetkeuzes van atleten soms met complexe redenen. Maar er is veel wetenschap die volle planten ondersteunt als een geweldige keuze voor atletiek: Hart-gezonde voedingsmiddelen, zoals hele vruchten, groenten, peulvruchten en noten, zijn ook grotendeels plantaardig. De ontstekingsremmende principes en immuunondersteuning van planten zijn ook grote voordelen voor atleten. Tennisprof Venus Williams schakelde over op een plantaardig dieet na de diagnose van een auto-immuunziekte genaamd Sjögren’s syndroom en zei dat een veganistisch dieet haar in staat stelde de ziekte te beheersen zonder voorgeschreven medicijnen.

Verminderde artritispijn

Vetzuren met een laag vetgehalte, vezelrijke diëten zijn bewezen om ontstekingen te verminderen, wat geweldig nieuws is voor degenen die een dieet volgen op basis van hele voedingsmiddelen en plantaardige voedingsmiddelen. Omdat planten zo effectief zijn in het verminderen van ontstekingen, is aangetoond dat plantaardige diëten wonderen verrichten voor mensen die leven met ontstekingssoorten van artritis.

Bron: https://www.restaurantgoldentemple.com/