Dit recept voor een heerlijke tomatensaus gaat uit van verse tomaten, voor de allerlekkerste en meest gezonde tomatensaus die er bestaat. Zeker in de zomerperiode, als de Hollandse tomaten goed (en goedkoop) verkrijgbaar zijn, is verse tomatensaus een echte aanrader. Deze saus past heel goed bij veel soorten vlees, vis, gevogelte en eieren.
Ingrediƫnten
- 300 gram verse tomaten (ontveld en in stukjes gesneden).
- 1 ui, gepeld en zo fijn mogelijk gesnipperd.
- 1 teentje knoflook, fijn gesneden.
- 2 eetlepels sla olie.
- 25 tot 50 gram ontbijtspek.
- 25 gram bloem.
- 1 dl. bouillon of water.
- 3 eetlepels tomatenpuree.
- peper en zout naar smaak.
- 1/2 theelepel basterdsuiker of rietsuiker.
- eventueel een bosworteltje, in dunne plakjes of stukjes gesneden.
- verse of gedroogde kruiden, zoals een blaadje laurier, een kruidnageltje en/of een mespuntje basilicum.
- 1/2 eetlepel citroensap of azijn.
Recept
- Neem een redelijk grote steelpan of kookpan met dikke bodem en verhit hierin de sla olie.
- Voeg hieraan toe de gesnipperde ui, het spek, de knoflook en de wortel.
- Doe een deksel op de pan en laat alles ongeveer vijf tot zeven minuten heel rustig bakken.
- Roer af en toe of schud de pan even.
- Roer hierna de bloem door het mengsel onder goed roeren (om klontjes te voorkomen).
- Voeg vervolgens de blokjes verse tomaat en de tomatenpuree toe.
- Voeg geleidelijk de bouillon (of het water) toe aan de tomatensaus.
- Breng de tomatensaus op laag vuur heel rustig opnieuw aan de kook.
- Blijf vanaf dit moment de saus goed doorroeren, totdat de tomatensaus goed is gebonden.
- Voeg hierna de overige ingrediƫnten toe, de suiker, citroensap of azijn, de kruiden en peper en zout naar smaak.
- Laat de tomatensaus zachtjes doorkoken, totdat de verse tomaten mooi zacht zijn geworden, dit zal na ongeveer 20 tot 25 minuten het geval zijn.
- Roer de saus regelmatig, om aanbranden te voorkomen.
- Giet hierna de saus door een zeef in een ander pannetje.
- Voeg eventueel nog wat zout en/of peper toe naar eigen smaak.
- Warm de tomatensaus hierna voor gebruik heel rustig op.
Tips
- Voor het ontvellen van de tomaten, is het heel praktisch om deze even in te kerven met een mesje en de tomaten een half minuutje in kokend water te leggen. Het velletje laat dan heel gemakkelijk los.
- Deze tomatensaus is heel gezond, vers gemaakt, en smaakt prima bij allerlei gerechten met vlees of vis, maar zeker ook bij een goede pasta zoals spaghetti of macaroni.