De Opperdoezer ronde is er weer, meteen een salade mee gemaakt met brie en kersen

Lancering Opperdoezer Ronde 2017 in teken van de kinderen. Het seizoen van de ‘Opperdoezer Ronde’ is weer gestart. Deze culinaire aardappel is weer beschikbaar in supermarkten en speciaalzaken. Dit jaar is er iets extra’s. Koos Zwaan, woordvoerder van de Opperdoezer Ronde telers: “De eerste jonge Opperdoezer Rondes zijn dit jaar door een groep kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar gerooid!” Aardappel met traditie De Opperdoezer Rondes ontlenen hun naam aan het Noord-Hollandse dorpje Opperdoes. Daar worden deze unieke en exclusieve aardappelen al meer dan 150 jaar verbouwd en geoogst. Ze worden deels nog steeds traditioneel met de hand gerooid. De 160 hectare zavelgrond rondom de kerk van het dorpje is de enige plek ter wereld waar de Opperdoezer Ronde geteeld kan en mag worden. De grond bestaat uit klei met zo’n 60-80% zand. Sinds 1996 heeft het gebied een Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB). De vrij vaste en romige aardappel wordt door aardappelkenners en fijnproevers beschouwd als een ware delicatesse. Kinderen aan de slag De telers uit Opperdoes vinden het tijd dat de aardappel ook meer aandacht van de jeugd krijgt. Daarom is er dit jaar een lespakket ontwikkeld voor groep 6-7-8 van de basisscholen. Daarin wordt ingegaan op de aspecten ‘geschiedenis’, ‘natuur’ en ‘gezond koken’. Zo leren de kinderen alles over de geschiedenis van de aardappel en de Opperdoezer in het bijzonder. Ze komen te weten hoe de aardappel groeit en wat de specifieke kenmerken van de Opperdoezer zijn. Tot slot leren ze wat je met de aardappel allemaal kunt doen en hoe gezond hij is. De lesmodules zijn educatief en zitten vol filmpjes, plaatjes en voorbeelden. De aardappel komt letterlijk de klas in. Ook bevatten ze opdrachten, zoals stempelen met de Opperdoezer, een quiz en het samen met de klas een receptenboekje maken. Bijzonder is dat de hele klas bij de module ‘gezond koken’ een pan Opperdoezer gaat koken en opeten. Aandacht Met de lancering van de nieuwe Opperdoezer Ronde en de lesmodule hopen de 25 telers uit Opperdoes dat hun aardappel bij de huidige én de nieuwe generatie meer bekend wordt. Daarmee krijgt het delicate streekproduct de waardering die het verdient en is het voortbestaan verzekerd. De Opperdoezer Ronde is de komende maanden beperkt beschikbaar in supermarkten en speciaalzaken.

Salade met Operdoezer ronde

De man van de Opperdoezer ronde, Hero Stam.

Ingrediënten salad 2 personen:

 • 180 gram Opperdoezer ronde
 • 200 gram kersen van Siem Entius (wel even de pitten verwijderen)
 • 300 gram ijsbergsalade
 • 200 gram brie
 • 1 kaneelstokje
 • 50 gram geroosterde amandelen
 • 10 gram chocolade 80%
 • 1 theelepel gemalen koriander
 • granaatappelpit azijn, of een roodfruit azijn
 • olijfolie
 • honing met blauwe bessen, of een blanke honing
 • 3 gram bieslook van Buysman Andijk
 • brood, ik had meergranen afbak stokbroodjes

Bereiding:

 1. Was de Opperdoezer ronde voorzichtig, de schil is dun en ze gaan met schil en al in de salade. Ze mogen 15 minuten gekookt worden samen met het kaneelstokje.
 2. Verwarm de oven voor als je afbakbrood heb (temperatuur volgens gebruiksaanwijzing). Anders de oven voor verwarmen op 150 graden voor de brie.
 3. De kersen ontpitten, sla snijden, bieslook fijne knippen en de chocolade fijn hakken.
 4. Laat de Opperdoezer rond afkoelen totdat ze lauw zijn. De brie mag achter het brood aan 5 minuten in de oven (of 8 minuten als de oven op 150 graden staat).
 5. Maak een lekkere dressing van een rode azijn met olijfolie en honing. Eerst de azijn kloppen dan de olijfolie druppelgewijs erbij, na 10 druppels mag het er langzaam bij geklopt worden.
 6. Breng op smaak met honing en voeg de gemalen koriander toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *