Vegetarische Zeeuwse bolussen a la Miljuschka met banketbakkersroom……

Gisterochtend zag ik iets voorbij komen bij Miljuschka op Instagram, ze had er een leuke benaming voor, die ik hier maar niet herhaal.
Miljuschka kwam bij Robert “Meester patissier” vandaan in Oisterwijk maar omdat dit bijna 2 uur heen en 2 uur terugrijden is ging zelf maken sneller.

Mijn grootouders kwamen uit Oosterland, Schouwen-Duiveland, Zeeland en daar mocht ik bolussen halen op zaterdag als de bakker ze vers had gebakken. Dat heb ik altijd een traktatie gevonden, in mijn boek staat dan ook een recept voor bolussen.
Ik logeerde veel bij mijn grootouders, ondanks dat ik op zondag 3 keer naar de kerk moest, met rok en handtas, en zo waren er wel meer spelregels voortkomend uit hun streng gereformeerd geloof. Maar ik heb goede herinneringen aan mijn grootouders en ze zouden trots op mij zijn geweest omdat ik de bolus nog steeds hoog heb staan. Het is mijn favoriete suiker uitspatting.

Als ik het proef, echt dan snap ik waarom Miljuschka dit een food orgasme noemt!!

Nodig:

  • oven
  • kom
  • keukenmachine
  • theedoek
  • bakplaat
  • bakpapier
  • huishoudfolie
  • weegschaal
  • maatbeker

Ingrediënten voor 10 Zeeuwse bolussen:

  • 400 gram gezeefde bloem
  • 5 gram zout
  • 1 zakje gedroogde gist, 7 gram
  • 250 ml melk, handwarm
  • 1 ei maat M
  • 30 gram roomboter, zonder zout

Om doorheen te rollen:

  • 450 gram bruine basterdsuiker
  • 2 theelepels kaneel

Bereiding:

  1. Zorg dat alle ingrediënten op kamer temperatuur zijn. De melk en boter mogen wat warmer gemaakt worden in oven of magnetron.
  2. De bloem, zout en gist mengen, daarna de melk, ei en boter erbij en met de mixer of keukenmachine in een rustige stand tot een geheel mengen. Daarna iets harder gedurende 8 minuten.
  3. Bij een Kenwood keukenmachine is het eerst op stand 1 en daarna 8 minuten op stand 2.
  4. Het deeg is goed als het plakt en je het uit kan rekken zonder dat het stuk gaat.
  5. Als je een stoomoven hebt stel je deze in op 40 graden, 100% vocht en 8 minuten.
  6. Zo niet dan zet je het deeg in een uitstaande oven met een bakje warm water eronder en laat het daar 15 minuten staan. (in de oven tocht het niet, en als de oven uit is heb je gewoon kamertemperatuur).
  7. Ondertussen mag er 300 gram van de suiker met het kaneel gemengd worden en verspreiden in een schaal van 30 cm breed. Ik gebruikte mijn brownie bakblik.
  8. Haal het deeg uit de oven en verdeel het deeg in 10 stukjes, wegen en delen is het makkelijkst. Draai van de bolletjes terwijl je het door de suiker rolt een streng. Zoals vermeld; meer suiker is straks een plakkeriger bolus.
  9. Opnieuw de oven in, op dezelfde manier als net.
  10. Daarna weer door de overgebleven 150 gram suiker rollen en er bolussen van maken, draai de streng 2 keer om 3 vingers en stop het uiteinde in het midden naar de achterkant.
  11. Ze mogen nu op een warme plaats met een natte lauwe theedoek erover 45 minuten rijzen.
  12. In de stoomoven heb ik ze 45 minuten, 30 graden met 40% vocht gezet.
  13. Verwarm vlak voor einde de oven voor op 250 graden, onder en bovenwarmte en bak de bolussen af in 7 minuten met een bak koud water onderin of de stoomoven met 40% vocht.
  14. Keer de bakplaat in 1 keer om, als ze bijna afgekoeld zijn in een bak met huishoudfolie erover. Dan blijven ze vochtig en plakkerig.

Ingrediënten  banketbakkersroom:

  • 400 ml melk
  • 80 gram suiker
  • 35 gram custard
  • 2 eidooiers

Bereiding:

  1. Zet de melk op met de helft van de suiker, 40 gram. Breng dit tegen de kook aan en zet van het vuur af.
  2. Roer de eidooiers met de overige 40 gram suiker en het custard poeder. Doe er een paar druppels warme melk bij en maak een papje, dit mag bij de melk geroerd worden en weer op een zacht vuur.
  3. Blijf goed kloppen totdat het mooi geel ziet en de juiste dikte heeft. Zet het vuur niet te hoog anders maak je de dooiers gaar.

Als laatste mag de afgekoelde banketbakkersroom in een spuitzak, de bolussen door de midden en op de onderste helft mag room gespoten worden. De bovenste helft mag er weer op, en om je te overtuigen dat het echt lekker is zou ik hem eerst opeten voordat je verder gaat met de overige bolussen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *