Herfst focaccia met paddenstoelen, gorgonzola en tijm

Zondagmiddag, houtkachel aan, de trouwerij van onze zoon op Texel achter de rug en geen zin om uitgebreid te gaan koken.
Het espresso chocolade bananenbrood staat in de oven, de spullen voor een espresso milkshake staan klaar en dan besluit ik aardappeldeeg te maken voor een focaccia. En omdat het herfst is meteen maar een paddenstoelen foccacia met tijm en gorgonzola.

Benodigdheden keukengerei:

  • bakpapier
  • bakplaat of vorm van ongeveer 35 x 24 cm
  • kom
  • theedoek
  • snijplank
  • mes

Ingrediënten focaccia:

  • 150 gram (zoete) aardappelen, geschild en gekookt
  • 300 ml lauw water
  • 400 gram tarwemeel
  • 2 theelepels bonenkruid
  • 2 theelepels citroenpeper
  • 10 gram verse gist of 4 gram gedroogd (geen zout en gist tegelijk gebruiken want dan lukt het rijzen niet)

topping focaccia:

  • 2 teentjes knoflook, gesnipperd
  • 200 gram gemengde paddenstoelen
  • 1 ui, in ringen
  • 1 eetlepel fijn gehakte tijmblaadjes
  • 2 theelepels bonenkruid
  • 150 gram gorgonzola
  • zeezout
  • olijfolie
  • handje snijbiet salade

Bereiden van de focaccia:

  1. Maak de aardappelen fijn met een vork en voeg het water toe.
  2. Meng het meel met het gist, bonenkruid, citroenpeper en het water met aardappelen. Het deeg is en blijft dun.
  3. Laat het 10 minuten rusten, kneed het dan nogmaals.
  4. Zet het daarna 1 uur op een warme plaats met een nat gemaakte theedoek over de kom. Het deeg volume moet verdubbelen.
  5. Verdeel het deeg over een bakplaat waar bakpapier op ligt.
  6. Leg de natte theedoek erweer overheen en zet het blik nog 30 minuten op een warme plek.
  7. Snij de paddenstoelen in plakjes en bak deze in een beetje olijfolie met knoflook 10 minuten zodat ze wat water verliezen.
  8. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  9. Verdeel de uien, paddenstoelen, tijm, bonenkruid, gorgonzola in blokjes gesneden, zeezout en een beetje olijfolie over het deeg.
  10. Bak de foccacia in ongeveer 25 minuten gaar en bruin.
  11. Verdeel voor het opdienen de snijbiet er overheen.
  12. Als je er een topping van groenten op wilt leggen dan kan het zijn dat je deze eerst moet voorkoken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *