Eind oktober had ik onrijpe vijgen aan mijn boompje in de tuin hangen en via twitter kwam ik er achter dat ik ook onrijpe vijgen kon gebruiken voor chutney, het moet alleen een stuk langer opstaan in verhouding met rijpe vijgen. Die vijgenchutney heb ik dus meteen gemaakt en later o.a. gebruikt door de Sticky toffee pudding en in pastasauzen.

Benodigde keukengerei om chutney te maken:

  • kookpan
  • houtenlepel
  • weegschaal
  • maatbeker
  • snijplank
  • mes
  • staafmixer of foodprocessor
  • maatlepel-set
  • schone potjes

Ingrediënten voor de vijgen chutney:

  • 2 kilo vijgen
  • 100 gram pruimen, gedroogd, grof gesneden
  • 100 gram gedroogde abrikozen, grof gesneden
  • 100 gram rozijnen
  • 100 gram bruine basterdsuiker
  • 200 ml azijn
  • sap van 1 citroen
  • 1 rode peper, gesnipperd
  • 1 appel, geschild en in blokjes gesneden
  • 2 uien, gesnipperd
  • 1 theelepel zout
  • 2 theelepels kardemom
  • 3 theelepels Ras el Hanout
  • 2 eetlepels gembersiroop
  • 500 ml water
  • 50 ml balsamico, ik heb met witte truffel gebruikt
    om op smaak te brengen ongeveer:
  • 100 ml port
  • 100 ml azijn

Bereiding van de chutney:

  1. Doe alle ingrediënten in de kookpan en laat het 3 1/2 uur pruttelen.
  2. Daarna mag het fijner gemaakt worden met een staafmixer, het hoeft geen glad mengsel te worden.
  3. Breng het geheel op smaak met port en eventueel nog wat azijn.
  4. Verdeel alles in schone potten en bewaar deze in de koelkast, het is maanden lang goed te bewaren.

Ik heb een half jaar later o.a. deze pasta ermee gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *