Vegantaart met aardperen en gele biet

Deze week is het vegan week in mijn keuken, gewoon uit interesse, brownie, banoffee nagerecht en nu deze taart. Leuk maar ook lastig, vooral deze taart was puzzelen, wat is lekker en wat is te gezond 🙂
Geen boter, zuivel en eieren en geen gelatine….hoe ga ik dit nu weer doen. Gelukkig had ik agar agar en Ekoplaza die wel wat mogelijkheden konden geven met “zuivel” en chocolade. Als je even zoekt op internet vind je al snel dat veel recepten voorschrijven dat de vegantaart in de vriezer op moest stijven, duh hoe snij je hem dan? En geef je hem bevroren aan je visite? Dat moet anders kunnen dacht ik zo.

Ik moet eerlijk bekennen dat je als veganist tegenwoordig niets te kort komt, ook al is boodschappen bij de Ekoplaza wel handig omdat je dan je boodschappen in een keer kan doen. De dorps Spar in mijn dorp lukt gewoon niet omdat dit soort artikelen niet snel genoeg verkocht worden.
De aardperen en de gele biet zaten in mijn wekelijks groenten en fruit pakket, het had ook zomaar met andere groenten gemaakt kunnen worden. Ik heb nog een bloemkool in de koelkast en daar ga ik deze week bloemkooltaart mee maken met citroen. Dat heb ik al eens vaker gedaan, maar de foto’s kunnen echt niet meer.

Nodig:

  • weegschaal
  • maatbeker
  • 1 grote kookpan
  • 2 steelpannen
  • springvorm maat 24 cm
  • bakpapier
  • garde
  • koekenpan
  • staafmixer
  • zeef

Ingrediënten:

  • 450 gram aardperen
  • 450 gram gele biet
  • 100 gram ongebrande pecannoten
  • 100 gram walnoten
  • 100 gram zonnebloempitten
  • 5 Medjoul dadels
  • 3 eetlepels dadelstroop
  • 2 eetlepels kokosolie en om in te vetten
  • 100 gram gepofte quinoa
  • 1 theelepel Chai Tea mix
  • 1 theelepel kaneel
  • 200 gram Provamel Drink Vanille
  • 1 banaan
  • 50 gram kokosbloesem suiker
  • 1 theezakje, ik had choco chili van Yogi Tea
  • 10 gram agar agar
  • als garnering heb ik vegan crunchy Choco snack in melk, puur en met kokos gebruikt, Landgarten bij de Ekoplaza.

Bereiding:

  1. Begin met het koken van de aardperen en de gele biet. Ik heb ze in één pan gekookt en na 15 minuten de aardperen eruit gehaald.
  2. De biet moet in totaal 1 tot 1 1/2 uur, afhankelijk van soort en grote, gewoon even prikken om te kijken of ze gaar zijn. Beide af laten koelen.
  3. Bij de aardpeer kan je de schil er zo af halen met je vinger. Wist ik dit maar eerder, in het verleden echt veel geschild, een monnikenwerk…. Ook de bieten mogen geschild worden.
  4. Aardpeer en biet bij elkaar met een staafmixer fijn maken en daarna door de zeef. Of in een foodprocessor als je deze hebt.
  5. Leg bakpapier op de bodem van de springvorm en vet de randen licht in met olijfolie.
  6. Hak de pecannoten en de walnoten grof.
  7. Rooster in een droge koekenpan de zonnebloempitten, pecannoten en de walnoten.
  8. Smelt kokosolie en meng de noten, zonnebloempitten, dadelstroop en de dadels die fijn gemaakt zijn met een staafmixer door elkaar. Dit mag over de bodem van de vorm worden verdeeld en met de achterkant van een natte lepel glad en aangeduwd worden.
  9. Nu mag de quinoa, Chai Tea mix, kaneel, drinkvanille, de banaan die glad is gemaakt met een staafmixer en de suiker door de bieten en aardperen gemengd worden tot een glad geheel.
  10. Als laatste zet je thee met 100 ml kokend water en een theezakje naar je keuze. De thee doe je in een steelpan en laat je koken, hier gaat de agar agar in, nog een minuut door koken.
  11. De thee door de vulling van de taart mengen en de vulling meteen in de vorm storten en glad maken aan de bovenzijde.
  12. De taart mag de koelkast in, zelf heb ik hem een nacht laten staan en toen pas aangesneden. Maar toen ik na 2 uur keek was de taart al stijf.
    821cb447-246b-4bdf-b351-9715b1220844

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *