Vegan brownie met banaan en Court Pendu Rouge appels

Vanmorgen was ik aan het buurten in Spierdijk, bij Arie van den Brand, een van de bewoner van ‘De Nieuwe Proef’. Dit is een woon gemeenschap op een oude boerderij. ‘De Nieuwe Proef’ is opgezet door de laatste boerenzoon op het oude bedrijf. Een manier van wonen met respect voor mens, natuur en milieu, ingevuld volgens de behoeftes en verlangens van nu.

Arie heeft hier een hoogstam boomgaard, maar ook de moestuin is immens groot en ze telen er de mooiste, en veel vergeten, groenten. Buiten een doos met 5 liter zalige appelsap van eigen teelt en een geweldig biologisch boerenkookboek Van eigen erf had ik ook de  Court Pendu Rouge appels mee die in deze brownie zijn verwerkt.

Dat buurten in Spierdijk gaat vast een vervolg krijgen als de boomgaard in bloei staat of om mooie groenten te kopen om de keuken mee in te gaan. Ik heb namelijk de bakken gezien waar het zaaigoed voor dit jaar in stond, en zeker de helft is nieuw voor me. Daar word ik echt wel blij van.

Nodig:

  • brownievorm 18 x 28 cm
  • mixer of garde
  • 2 kommen
  • mes
  • weegschaal
  • maatbeker
  • staafmixer of vork om bananen te pureren
  • zeef

Ingrediënten:

  • 280 gram tarwebloem, van de Korenmolen Ceres, Bovenkarspel
  • 100 gram bruine basterdsuiker
  • 5 gram baksoda
  • 100 gram ongezoete cacaopoeder
  • 100 gram pure chocolade, bv Lovechock of Seed & Bean
  • chocolade met vegan teken op de voorkant
  • 125 ml olijfolie
  • 35 gram water
  • 2 bananen
  • olijfolie om de vorm in te vetten.
  • 2 appels

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Meng alle droge ingrediënten bij elkaar, de bloem gezeefd, suiker, soda, cacao en de chocolade grof gehakt.
  3. Meng de olijfolie, water en de gepureerde bananen.
  4. Maak een kuiltje in de droge ingrediënten en giet daar de natte ingrediënten bij. Meng alles goed en giet in dan in een ingevette brownievorm met bakpapier op de bodem.
  5. Schil de appels snij deze in partjes en zet deze recht op in het deeg, zie foto.
  6. De brownie mag 20 minuten de oven in, dan is hij van binnen nog een beetje vloeibaar, wil je dit niet dan mag je na 25 minuten met een sateprikker erin prikken, komt deze er droog uit dan is hij gaar, anders nog even langer in de oven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *