Vegetarische fruittaart met banketbakkersroom en fonceerdeeg

Vorig jaar tijdens de opleiding Zelfstandig werkend kok zijn er veel technieken voorbij gekomen. Dit jaar ga ik veel van deze technieken weer gebruiken om de geleerde theorie niet weg te laten zakken. Een traktatie deze taart, als we zoiets gemaakt hadden en we waren om 22.30 uur klaar dan liet ik een klein taartje nog wel eens zo naar binnen glijden, jammer voor het thuisfront maar die kon dan niet meer geproefd worden.
Maar met dit formaat taart blijft er nog wel iets over voor manlief.

Nodig:

  • vorm van 35 x 10 cm met losse bodem
  • pan
  • blinde vulling, bijvoorbeeld spliterwten of bakkralen
  • aluminiumfolie
  • garde
  • kom

Ingrediënten:

  • olijfolie om vorm in te vetten
  • 200 gram tarwebloem
  • 100 gram roomboter
  • 10 gram suiker
  • 80 ml koud water
  • 400 ml melk
  • 80 gram suiker
  • 35 gram custard
  • 2 eidooiers
  • rood fruit dat je lekker vindt voor de garnering

Bereiding:

  1. Vet de vorm in met olie.
  2. Kneed het fonceerdeeg door elkaar, bloem, boter, suiker en water. Als het een egaal deeg is mag het een 1/2 uur rusten.
  3. Verwarm de oven voor op 180 graden als het deeg al 20 minuten rust.
  4. Duim het deeg in de vorm, dat is precies wat er staat, met je duimen het deeg mooi verdelen. Dit omdat de vorm een kartelrand heeft en er overal deeg moet komen.
  5. Leg nu een strook aluminiumfolie op de bodem met daarop de erwten of kralen om blind te bakken. In dit geval wordt de bodem zo gebakken omdat de vulling straks niet de oven in gaat, ook kan het zijn dat de vulling minder lang gebakken moet worden en dat de bodem dan nog niet gaar is.
  6. Zet de vorm 15 minuten in de oven, haal nu de bak vulling en folie eraf en zet hem nog ongeveer 10 minuten in de oven. Kijk hoe snel hij bruin wordt en gaar en doe het zonodig minder lang of langer.
  7. Maak in de tussentijd de banketbakkersroom.
  8. Zet de melk op met de helft van de suiker, 40 gram. Breng dit tegen de kook aan en zet van het vuur af.
  9. Roer de eidooiers met de overige 40 gram suiker en het custard poeder. Doe er een paar druppels warme melk bij en maak een papje, dit mag bij de melk geroerd worden en weer op een zacht vuur. Blijf goed kloppen totdat het mooi geel ziet en de juiste dikte heeft. Zet het vuur niet te hoog anders maak je de dooiers gaar.
  10. De banketbakkers room mag in de vorm als het deeg goed is en iets afgekoeld.
  11. Verdeel er rood fruit over en geniet ervan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *