Vegetarische cranberrycurd taartjes

Cranberrycurd is geen bestaand woord zoals lemoncurd wel is, maar cranberrycurd komt vanzelf als we het vaak genoeg gaan gebruiken 😉 En de kleur is geweldig, evenals de smaak.
Ik heb wat met de waddeneilanden en dus ook wat met cranberry’s en het is mooi meegenomen dat ze ook nog eens supergezond zijn.

Nodig:

  • 4 kleine taartvormpjes 10 cm
  • 2 steelpannen
  • foodprocessor of deegrol
  • staafmixer of blender
  • garde

Ingrediënten:

Bodem

  • olijfolie
  • 50 gram haverkoekjes of bastognekoeken
  • 35 gram roomboter
  • 20 gram bruine basterdsuiker

Cranberrycurd

  • 200 gram cranberry’s waarvan er 50 gram worden gebruikt om te suikeren
  • 75 gram suiker en een paar eetlepels voor het suikeren van de cranberry’s
  • 25 gram maizena
  • 125 ml water
  • 65 gram suiker
  • 1/2 citroen, sap en rasp
  • 2 eieren
  • 1 eidooier
  • 30 gram koude roomboter in blokjes
  • munt voor de garnering

Bereiding:

Bodem

  1. Vet de vormpjes in en verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Maak de koekjes fijn met een foodprocessor of stop ze in een plasticzak en ga ze te lijf met een deegroller.
  3. Smelt de boter met de bruine basterdsuiker en meng dit bij de koek.
  4. Verdeel de koek over de vormpjes en druk het aan met je vinger, mijn docent op de kookschool noemde het induimen.
  5. Bak de bodem 10-12 minuten en laat deze daarna afkoelen.

Cranberrycurd

  1. Zet 150 gram cranberry’s op met 75 gram suiker en laat ze op hoog vuur 5 minuten pruttelen zodat ze barsten. Omdat ik de foodprocessor voor de koek al gebruikt heb heb ik hierin ook de cranberry’s in fijn gemaakt, staafmixer of blender kan ook.
  2. Maak de overgebleven 50 gram cranberry’s nat en leg ze in een bakje, strooi hier ruim suiker overheen, laat een tijdje staan.
  3. Voor de cranberrycurd, roer in een steelpan de maïzena met water glad.
  4. Voeg dan de suiker toe en breng al roerend met een garde tegen de kook aan totdat de suiker is opgelost en de saus bindt. Voeg citroensap en rasp toe.
  5. Haal de pan van het vuur en voeg de eieren en eidooier toe. Blijf goed roeren, zorg dat het ei niet kan stollen, roer de fijngemaakte cranberry’s er doorheen.
  6. Schenk de iets afgekoelde cranberrycurd in de taartvormpjes en zet ze 1 uur in de koelkast. Er blijft iets cranberrycurd over, dit blijft 2 weken goed in de koelkast maar ik heb het bij de yoghurt gedaan bij het ontbijt.
  7. Garneer de taartjes met de gesuikerde cranberry’s en wat munt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *