Bloemkool citroentaart

In 2014 maakte ik deze taart voor het eerst, het recept kreeg ik van mijn schoondochter met de mededeling dat ze deze taart wel lekker zou vinden. Normaal plaats ik geen recepten van anderen, of ik moet specifiek uit een kookboek koken dat net uit is, maar dit recept wil ik jullie niet onthouden. Het recept komt uit het boek Goed Zoet,  zoals jullie gewend zijn is de hoeveelheid suiker aangepast en is het uiteraard eigen fotografie! De taart is vegan.

Nodig om de bloemkool citroentaart te maken:

  • bakpapier
  • springvorm 24 cm
  • paar kookpannen
  • garde
  • maatbeker
  • foodprocessor of staafmixer
  • weegschaal
  • mes
  • zesteur/rasp
  • stoommandje

Ingrediënten voor de bloemkool citroentaart:

Voor de bodem:

  • 150 gram zonnebloempitten
  • 60 gram kokosbloesemsuiker of rietsuiker
  • 100 gram kokosolie
  • mespunt Celtic zeezout

Voor de vulling:

  • 400 gram bloemkool, kort gestoomd
  • rasp en sap van 1 biologische citroen (hier zit geen waslaag op en is niet met gif bespoten)
  • 150 gram agavestroop (150 ml)
  • merg van een half vanillestokje
  • 120 gram santen in blokvorm (te koop in de supermarkt)
  • 3 gram agar agar (ongeveer een theelepel)

Voor de topping:

  • 100 gram agavesiroop (100 ml)
  • rasp en 150 ml sap van 3 biologische citroenen
  • 6 gram agar agar

Bereiding van de bloemkool citroentaart::

  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
  • Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier en vet de randen in.
  • Kneus de zonnebloempitten (bijvoorbeeld met een vijzel).
  • Smelt de kokosolie In een pan.
  • Pak intussen een grote kom en meng daarin de geplette zonnebloempitten, kokosbloesemsuiker en zout. Roer de gesmolten kokosolie erdoor en doe het mengsel in de springvorm.
  • Druk goed aan en zet 10 tot 15 minuten in de oven tot de bodem goudbruin is. Laat afkoelen.
  • Doe de bloemkool samen met de citroenrasp en sap (van 1 citroen), de agavesiroop en het vanillemerg in de keukenmachine.
  • Smelt de santen langzaam tot hij vloeibaar is. Voeg dit ook toe aan het mengsel in de keukenmachine en laat draaien tot mengsel die niet helemaal glad is, er mag iets structuur nog in zitten.
  • Doe 100 ml water in een kleine steelpan en los hier 3 gram agar agar in op. Zet de pan op het vuur en breng het water aan de kook.
  • Schep intussen het bloemkoolmengsel in een ruime pan en verwarm op laag vuur. Het hoeft niet te koken, maar moet wel iets warmer worden dan 35 graden. Dat is de temperatuur waarbij de agar agar stolt. Als de agar agar vloeistof een minuut heeft gekookt is het nog vloeibaar, maar zal het opstijven wanneer het afkoelt. Na drie minuten koken de vloeistof onder voortdurend roeren door het bloemkoolmengsel mengen.
  • Schenk het mengsel daarna direct op de (afgekoelde) bodem en strijk de bovenkant glad.
  • Laat afkoelen op het aanrecht en zet de taart daarna in de koelkast om op te stijven.
  • Hak het rasp van de 3 citroenen fijn. Meet het citroensap in een maatbeker en vul het sap aan met water tot 150 ml.
  • Doe het citroenwater en de citroenflinters in een pan en los 2 theelepels agar agar op in het vocht.
  • Breng dit mengsel samen met de agavesiroop aan de kook en laat het drie minuten koken.
  • Haal na ongeveer een minuut afkoelen de springvorm uit de koelkast en zet hem op een rechte ondergrond. Giet het citroenmengsel erop.
  • Verdeel het direct over de bovenkant van de taart. Zodra er geen damp meer vanaf komt kun je de taart weer in de koelkast zetten om verder op te stijven.

Na ongeveer 2 uur is de taart klaar om aan te snijden!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *