Bladerdeeg maken in 4 toeren

Bladerdeeg is een product dat bestaat uit dunne lapjes deeg. Bladerdeeg is getoerd deeg, ik maak 4 toeren. Dit wil zeggen dat het gemaakt is door telkens een laag vet, in dit geval roomboter op een laag deeg aan te brengen, en het vervolgens te vouwen en uit te rollen.

Deze keer heb ik het deeg gebruikt om Beef Wellington te maken en een kleine amuse, het kan ook voor gebak gebruikt worden of hartige taarten. Je proeft duidelijk het verschil, het is verser, knapperiger en het verwerkt een stuk soepeler.

Heel veel werk is het niet maar het rusten kost 3 uur en 20 minuten in totaal, daarna is het meteen te gebruiken.

Nodig:

  • deegroller
  • mes
  • weegschaal
  • plasticfolie

Ingrediënten:

  • 100 gram tarwebloem + wat extra om op het aanrecht te strooien met rollen
  • 50 gram water
  • 135 gram roomboter, 10 gram om door de bloem te doen en 125 gram om op het deeg te leggen
  • snufje zout

Bereiding:

  1. Kneed het deeg, bloem, water en 10 gram boter en een snufje zout. Laat het 20 minuten rusten.
  2. Rol het deeg met wat bloem op het aanrecht uit tot een vierkant van ongeveer 30 x 30 cm.
  3. Leg in het midden van dit vierkant hele dunne plakken boter, zo’n 10 x 10 cm.
  4. Breng nu alle punten naar het midden en rol het deeg tot een rechthoek van ongeveer 20 x 30 cm. Deze maten hoeven niet zo precies, ik benoem ze om een indicatie te geven. Vouw de lange kanten naar het midden.
  5. Breng nu het bladerdeeg met de korte kant naar elkaar toe en verpak het in plasticfolie. Het mag een 1/2 uur in de koelkast.
  6. Nu begint alles weer opnieuw van stap 2 t/m 5 en daarna gaat het weer een 1/2 uur de koelkast in.
  7. De derde en vierde toer mogen 1 uur rusten in de koelkast.
  8. Nu heb je mooi soepel deeg dat goed te verwerken is en echt veel lekkerder dan het kant en klare bladerdeeg.

3 gedachtes over “Bladerdeeg maken in 4 toeren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *