Wortelburger met postelein en Turks brood

Tip
Als je iets meer tijd hebt kan je ook kiezen voor friet van zoete aardappelen of gekookte zoete aardappelen erbij. De friet kan ook een avond van te voren worden voorgebakken, dan hoeft de friet de volgende dag nog maar 15 minuten onder de grill.
Ook de paneermeel kan je makkelijk zelf maken met brood, dit kan ook een avond van te voren. Als je meer maakt is dit lang houdbaar in een afgesloten bak, wel met schone lepels werken als je paneermeel uit de bak pakt.

Benodigd keukengerei voor de wortelburger:

  • koekenpan
  • grove rasp
  • kookpan of bakblik met bakpapier
  • kom
  • garde of mixer
  • snijplank
  • mes

Ingrediënten voor 4 personen:

  • wortelburger:
  • 600 gram zoete aardappelen
  • 2 theelepels pikante paprikapoeder
  • 500 gram winterwortels
  • 1 sjalotje
  • 1 teentje knoflook
  • 12 blaadjes munt
  • 2 theelepels ras el hanout
  • peper
  • zout
  • 2 eieren
  • 1/2 limoen
  • 20 gram paneermeel
  • 2 eetlepels olijfolie

mayonaise:

  • 2 eidooiers
  • 2 eetlepels witte wijnazijn
  • 1 theelepel fijne mosterd
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 Turks platbrood
  • 60 gram postelein of waterkers

Bereiding wortelburgers:

Paneermeel: doe het brood 20 min. in de oven op 100C, halverwege omdraaien. Het mag niet kleuren. Verkruimel het in een zak met een deegroller.
Gekookte zoete aardappelen: zet de geschilde aardappelen 20 minuten op met weinig water en zout.
Zoete aardappel friet: snij de aardappelen in stukken, van ± 1 x 5 cm, leg deze in het bakblik met bakpapier en meng met paprikapoeder, 3 eetlepels olijfolie en zout. 30 minuten bakken op 200C, halverwege omdraaien. Afbakken: doe de friet vlak voor het opdienen 15 min. onder de grill om knapperig te worden.

Wortelburger:

  1. Rasp de geschilde wortels grof.
  2. Snipper sjalotje en knoflook, snij de munt fijn, roer de eieren los en pers de limoen uit (bewaar de helft van het sap). Roer door elkaar met ras el hanout, peper, zout en paneermeel
  3. Bak de losse rasp met de ingrediënten 5 minuten aan in de koekenpan met een eetlepel olijfolie. Zo stolt het ei en kunnen er straks burgers van gemaakt worden.
  4. Laat even afkoelen in de koelkast, maak er dan burgers van.
  5. De wortelburgers om en om een kleurtje geven in de koekenpan met olijfolie.

Mayonaise:

  1. 2 eidooiers, azijn en mosterd mengen met garde of mixer.
  2. Druppelsgewijs ongeveer 6 eetlepels olijfolie toevoegen terwijl je blijft kloppen.
  3. Blijf olijfolie toevoegen zolang de mayonaise niet de juiste dikte heeft. Van alleen kloppen wordt de mayonaise niet dikker, hier is olijfolie voor nodig, maak op smaak met limoensap.

Smeer het opengesneden Turkse brood in met mayonaise, verdeel de postelein of waterkers erover en leg hier de wortelburgers op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *