Vegetarische/vegan stroganoffsaus

Stroganoff saus is een pittige Russische saus die vaak geserveerd wordt bij biefstuk / rood vlees. Dat laatste doe ik dus niet, oké voor meneer de Carnivoor heb ik er biefstuk bij gebakken. Deze saus is vegetarisch en erg lekker bij pasta of rijst. Voor de vegan versie kan je de saus binden met alleen wat bloem en laat je de roomboter achterwege.

Keukengerei nodig voor de stroganoffsaus:

  • mes
  • snijplank
  • braadpan of koekenpan
  • kookpan voor de pasta/rijst
  • steelpan om de roux te maken
  • maatlepel-set of theelepel en eetlepel
  • houtenlepel
  • weegschaal
  • grillpan
  • garde

Ingrediënten voor de stroganoffsaus:

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, gesnipperd
  • 3 paprika’s, ik had rood, groen en geel, in repen gesneden
  • 250 gram champignons, in plakken gesneden
  • 70 gram tomatenpuree
  • 2 theelepels pikante paprikapoeder
  • 1 eetlepel olijfolie om de grillpan mee in te vetten
  • 1 aubergine, in plakken gesneden
  • 1 theelepel Ras el Hanout
  • 50 gram roomboter
  • 50 gram bloem
  • 8 gram peterselie, fijn gehakt
  • 1 limoen
  • optioneel 60 gram groenten erwten scheuten
  • pasta of rijst

Bereiding stroganoffsaus:

  1. Verwarm de olijfolie in een braadpan en fruit hierin de uien 5 minuten.
  2. Voeg de knoflook, paprika’s, tomatenpuree, champignons en het paprikapoeder toe. Laat dit 10 minuten pruttelen.
  3. Bak de aubergine bestrooid met Ras el Hanout 10 minuten in een grillpan waar de ribbels zijn ingevet met olijfolie. Draai ze na 5 minuten een keer om.
  4. Maak de roux door de boter te smelten en goed roerend met garde de bloem erdoor te roeren. Laat het geheel op heel zacht vuur in 8 minuten gaar worden en voeg het dan goed roerend bij de stroganoffsaus. Hierdoor bindt je de saus iets.
  5. Voeg de erwten scheuten toe, strooi de peterselie over de saus en serveer met een limoentje om het sap over de saus te knijpen.

Serveer de saus bij een pasta of rijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *