Vegetarisch of vegan Shepherd Pie met knolselderij

Zelf ging ik met dit zalige recept de mist in, ik wilde hem vegan maken maar ik gebruikte de worcestershiresauce al voordat ik op de fles keek…..oké er zit ansjovis in, hoe bedenk je het. Maar voor vegan is dit te vervangen door sojasaus van bijvoorbeeld Kikkoman, die is wel vegan.
Ik wil de champignons geen vlees vervangers noemen want af en toe een dag zonder vlees, dan mis je niets, maar toch helpt de structuur dat meneer de carnivoor het ook lekker vond.

Nodig:

  • pie vorm 26 cm, of ronde ondiepe schaal
  • snijplank
  • mes
  • braadpan
  • vork
  • 2 kookpannen
  • stamper

Ingrediënten voor 6 personen:

  • olijfolie om in te bakken en de vorm in te vetten
  • 800 gram zoete aardappelen
  • zout
  • 1 kilo knolselderij van b.v. Boer Ted
  • 1 winterwortel
  • 150 gram rode linzen, kort kokend
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 250 gram kastanje champignons
  • 75 gram zongedroogde tomaten
  • 2 eetlepel worsestershiresauce of vegan ketjap
  • 1 theelepel kardemom
  • 1 theelepel kruidnagelpoeder
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 15 gram koriander
  • 1 citroen

Bereiding:

  1. Vet de pie vorm in met olijfolie.
  2. Schil de aardappelen en kook deze 15 minuten met wat zout, als ze gaar zijn mogen ze worden afgegoten en gestampt.
  3. Zet de linzen op met 3 keer het gewicht aan water. Dus in dit geval met 450 ml water, kook ze volgens de gebruiksaanwijzing.
  4. Rasp de winterwortel en de knolselderij nadat deze zijn schoongemaakt en geschild.
  5. Snipper ui en knoflook, snij de champignons in plakken.
  6. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  7. Verhit 2 eetlepels olijfolie in de braadpan en fruit de ui en knoflook hierin aan.
  8. Voeg dan de wortel en knolselderij toe en de champignons. Dit mag 10 minuten bakken op middelhoog vuur.
  9. Voeg de kruiden, worsestershiresauce of ketjap, linzen en de fijngesneden zongedroogde tomaten toe.
  10. Het groentemengsel mag in de vorm met de aardappelen hier overheen verdeeld (met een vork gaat prima).
  11. Als het meteen, dus nog lauw, de oven in gaat is 15-20 minuten voldoende. Als het koud wordt opgewarmd mag het 45 minuten in de oven.
  12. Serveren met fijn gehakte koriander en citroen schijfjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *