Mijn eerste flammkuchen, en dan bedoel ik het zelf maken maar ook het eten. En dan meteen niet kunnen kiezen tussen ingrediënten die ik nog had… gevolg een overvolle flammkuchen.
Een flammkuchen wordt ook wel tarte flambée genoemd, een gerecht uit de Elzas, de Palts en Baden. De tarte flambée heeft een bodem van dun brooddeeg.

Nodig aan keukengrei om een flammkuchen te maken:

  • bakplaat
  • bakpapier
  • snijplank
  • mes
  • weegschaal
  • kookpan
  • mixer, kan ook met de hand
  • theedoek
  • deegroller
  • rasp

Ingrediënten voor een flammkuchen voor 2 personen:

bodem:

  • 7 gram gist (dat zijn eencellige schimmels en behoren niet tot het rijk der dieren)
  • 25 ml lauw water
  • 130 gram tarwebloem + voor op het bakblik met het uitrollen
  • 4 eetlepels olijfolie

vulling:

  • 200 gram aardperen
  • 125 gram pesto, ik had boerenkool met spinaziepesto
  • 300 gram winterwortel, 1 in plakken en de rest geraspt
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1/2 rode paprika
  • 50 gram kastanje champignons
  • 100 gram cherrytomaatjes
  • handje basilicum
  • 5 kleine takjes tijm

Bereiding van de flammkuchen:

  1. Meng het gist met het lauwe water, meng het bloem en de olijfolie erdoor en meng het in een paar minuten tot een bal, het mag nog iets plakken. Als het te droog is mag er nog wat water of olijfolie door.
  2. Doe het deeg in een kom en dek dit af met een vochtige theedoek, zet weg op een warme plaats. Laat het deeg verdubbelen in 30 tot 60 minuten.
  3. Kneed het deeg kort door rol het deeg uit op een bakblik met bakpapier en bloem erop.
  4. Leg nogmaals het deeg onder een theedoek op een warme plaats voor 10 minuten.
  5. Kook de aardperen 5 minuten met schil, laat iets afkoelen en haal de schil eraf.
  6. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  7. Prik gaatjes in de bodem en bak de bodem 5 minuten voor.
  8. Bestrijk de bodem met de pesto.
  9. Rasp de wortel op de pesto.
  10. Snij de paprika in ringen, zonder zaad.
  11. Snipper de teentjes knoflook.
  12. Snij de ui in ringen en de champignons, 1 wortel en de aardperen in plakken en snij de cherrytomaatjes doormidden.
  13. Verdeel alles over de bodem en hak de basilicum en gebruik de blaadjes van de tijm bovenop.
  14. Bak de flammkuchen 15 minuten zodat de groenten net gaar zijn en de bodem knapperig.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *