Palmkool of boerenkool op Italiaanse wijze

Wij Nederlanders zijn gek op een oer-Hollandse stamppot, zeker in de herfst en winter is een stamppot erg lekker!
Boerenkool met spekjes en worst is wel een van de favorieten in Nederland.
Nu heeft boerenkool ook een mediterraan zusje, palmkool die van oorsprong uit Toscane komt en dan ook veel gebruikt in Italië.
De wintergroenten wordt vanaf maart gezaaid en kan vanaf de vroege herfst tot zeker in februari worden geoogst.
Wat is er nu lekkerder dan hiermee een Italiaanse stamppot te maken.
Deze stamppot kan vegetarisch gemaakt worden door de rauwe ham te vervangen door bijvoorbeeld blokjes geitenkaas.

Zelf had ik de tomaatjes uit de kas en de palmkool uit de moestuin. Er staat nog genoeg dus er gaan binnenkort nog wel wat recepten met palmkool komen.
Deze stamppot was echt verrassend, makkelijk maar erg lekker!

Eerst zetten we de tomaatjes in de oven om deze half te drogen.

Benodigde keukengerei voor de tomaatjes:

  • bakplaat
  • bakpapier
  • mes
  • snijplank

Ingrediënten:

  • 200 gram zoete cherrytomaatjes b.v. Rivolo
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 4 takjes tijm, alleen de blaadjes
  • 1 1/2 theelepel Italiaanse kruiden

Bereiding tomaatjes:

  1. Verwarm de oven voor op 100 graden.
  2. Snij de tomaatjes doormidden en leg ze met de snijkant naar boven op de bakplaat met bakpapier.
  3. Verdeel de olijfolie, tijmblaadjes en de kruiden over de tomaten.
  4. De tomaten mogen 2 uur in de oven, dan zijn de tomaten halfgedroogd en nog sappig.
  5. Je kan ze ook nog 1 of 2 uur langer doen voor meer gedroogde tomaten.
    In de koelkast zijn ze 2 weken houdbaar.

Stamppot palmkool

Benodigde keukengerei:

  • kookpan
  • schilmesje
  • snijplank
  • mes
  • aardappelstamper
  • kleine koekenpan

Ingrediënten voor de stamppot palmkool:

  • 1 kilo kruimige aardappelen
  • zout
  • 400 gram palmkool of boerenkool
  • 30 gram pijnboompitten
  • 150 gram Italiaanse rauwe ham, vegetariërs kunnen blokjes kaas toevoegen
  • zongedroogde tomaatjes, zie recept
  • klein scheutje melk
  • 1 theelepel oregano, die droog ik zelf van de bloemen
  • peper

Bereiding palmkool stamppot:

  1. Schil de aardappelen en zet ze op met wat zout. Snij de nerf uit de palmkool en snij deze klein. Kook de aardappelen met de palmkool erbij in 20 minuten gaar.
  2. Rooster ondertussen de pijnboompitten in een droge koekenpan op laag vuur. Blijf erbij want het kan opeens erg snel gaan.
  3. Snij de rauwe ham grof, of de kaas in blokjes.
  4. Giet de aardappelen met de palmkool af als de aardappelen gaar zijn. Doe de melk erbij en zet de pan nog even op het vuur om de melk aan de kook te brengen.
  5. Stamp nu de aardappelen en de palmkool en meng de ham, pijnboompitten, oregano en tomaatjes er voorzichtig door.
  6. Breng op smaak met peper en zout.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *