Makkelijk koken; Basissaus pasta en wraps

Als ik op de Tranquilo (onze zeilboot) leef, zoals ik afgelopen 4 weken heb gedaan, kook ik anders. Ten eerste heb ik een kombuis met beperkte mogelijkheden, met maar 2 gaspitten, gelukkig wordt dat goedgemaakt door een fantastisch wisselend uitzicht.

Sinds kort heb ik de spullen in mijn kombuis iets uitgebreid en een Cobb aangeschaft.

Afgelopen vakantie moest ik het doen met de ingrediënten die ze in Denemarken verkochten. Dat is als we in een stad zijn geen probleem maar er waren ook dagen dat we in een dorp lagen en dat heeft zijn beperkingen. Ik ben niet het type die veel voorraden mee neemt op vakantie, wat kruiden, zout, peper, olijfolie en deze keer wat daslookpesto, paardenbloemgelei en zelf gerookte ketchup die nog in mijn koelkast stonden.
Wat ik meteen mis is mijn kruidentuin, normaal loop ik voor een saus eerst daarheen om het een en ander te plukken en aan boord moet ik eerst nadenken wat ik wil gaan koken, ik kan wat minder een beetje van dit en een beetje van dat doen met een beperkte voorraad.

We lagen een dag extra in Svendborg omdat er te veel wind was om te zeilen, dan pak ik mijn kans om het eten voor twee dagen voor te bereiden. In dit geval een basissaus die ik later verschillend kruid en geschikt maak voor de pasta en de wraps die ik wilde eten.
Voor niet vegetarieers kan er bij de basissaus 450 gram gehakt mee gebakken worden. Wat extra kruiden met peper, zout en wat chillivlokken, dit laatste niet te royaal want de saus is al pittig.

Benodigde keukengerei:

  • hapjespan of braadpan
  • houtenlepel
  • snijplank
  • mes

Ingrediënten voor een basis tomatensaus:

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 uien
  • 4 teentjes knoflook
  • 5 tomaten, ongeveer 500 gram
  • 1 rode paprika
  • flink wat peper en zout
  • 2 theelepels ras el hanout
  • 2 theelepels bonenkruid
  • 2 theelepels citroenpeper
  • 1/2 glas witte wijn

Bereiding van de basissaus:

  1. Verwarm de olijfolie in een hapjespan en snipper de uien en de knoflook, bak deze langzaam aan.
  2. Snijd de tomaten en paprika in blokjes en voeg dit bij de uien, voeg ook peper, zout, ras el hanout, bonenkruid, citroenpeper en de wijn toe.
  3. Laat het geheel 10 minuten pruttelen en iets indikken.
  4. Deel de saus in tweeen, voor de wraps pak je een minder vochtig deel dan de pastasaus.
  5. Met het vochtige deel maak ik vervolgens pastasaus en later met de ander helft de wrapssaus.

Pittige pastasaus voor 2 personen:

  • 1/2 basissaus
  • 200 gram pasta
  • 1 theelepel chilipoeder, als je van pittig houdt anders kan je dit achterwege laten
  • 2 theelepels bonenkruid
  • 100 gram spinazie

Bereiding van de pastasaus:

  1. Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing.
  2. Verwarm de basissaus en voeg de chilipoeder en bonenekruid toe.
  3. Voeg de spinazie toe en laat dit iets slinken.
  4. Serveer als je niet vegan eet de saus bij de pasta met geraspte vegetarische kaas, ik had geitenkaas.

Twee dagen later op Samsø in Ballen aten we met de basissaus de wraps.

Wraps voor 2 personen:

  • ½ van de basissaus
  • 1 rood pepertje
  • 1 theelepel bonenkruid
  • 1 eetlepel citroensap
  • 6 wraps, of 4 hele grote
  • 100 gram rauwe spinazie
  • geraspte kaas als je niet vegan wilt eten
  • optioneel citroensap, tomatensalsa of guacamole

Bereiding wraps:

  1. Verwarm de basissaus en voeg een fijn gesneden pepertje toe als je van pittig houdt zonder zaad.
  2. Voeg het bonenkruid en citroensap toe.
  3. Verwarm de wraps in een oven of koekenpan.
  4. Verdeel de spinazie en de saus over de wraps en strooi er wat geraspte kaas over heen.
  5. Je kan er tomatensalsa, guacamole of tortilla chips bij serveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *