Klassieke vegan Falafel met kikkererwten pannenkoeken

Les 1 van Falafel maken: gebruik NOOIT kikkererwten uit blik, deze zijn te nat en er zijn geen balletjes van te draaien. En van ellende vallen ze ook nog eens uit elkaar tijdens het bakken/frituren. Ik moet wel bekennen dat dit me nog nooit overkomen is, ik koop mijn linzen, bonen en dus ook kikkererwten altijd gedroogd. Na het weken worden de kikkererwten bij Falafel dus ook niet gekookt.
Pas op dat je geen vocht gebruik en zo min mogelijk bloem of in dit geval kikkererwtenmeel, ik had geen bloem of kikkererwtenmeel nodig in dit recept.
De kruiden komijn en paprikapoeder mogen heel even gemyoteerd worden. Myoteren is het op laag vuur verhitten van specerijen met heel weinig olie of boter in een pan zonder deksel. Het myoteren heeft tot doel de smaak te verhogen en de structuur van specerijen te verbeteren waardoor ze beter oplossen.
Dit kan ook in een metalen soeplepel met een beetje olie en dit even in de gasvlam houden.

Ik serveer deze falafel met baba aardpeer (baba ganoush van aardpeer)

Pannenkoeken bakken met kikkererwtenmeel, voor 6 stuks:

Nodig Pannenkoeken:

  • koekenpan
  • garde
  • kom

Bereiding pannenkoeken:

  1. Meng alle ingrediënten goed door elkaar.
  2. Laat het beslag 15 minuten staan.
  3. Verwarm wat olijfolie in de koekenpan en bak hierin achter elkaar 6 pannenkoeken.

Nodig Falafel voor 2 personen:

  • keukenrolpapier
  • kom
  • steelpan of frituur

Ingrediënten Falafel:

  • 500 gram gedroogde kikkererwten, 16 uur geweekt
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 5 gram verse koriander
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1 theelepel komijnzaad, even myoteren
  • 1 theelepel kaneel
  • 1/2 theelepel kruidnagelpoeder
  • 1 theelepel pikante paprika poeder, even myoteren
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 1/2 theelepel kardemom
  • zonodig wat kikkererwtenmeel, zelf had ik niets nodig en was het een stevige massa waar je goed ballentjes van kon draaien
  • 1 theelepel baksoda
  • olijfolie, geen Extra vierge olijfolie

Bereiding Falafel:

  1. Gebruik een staafmixer of keukenmachine om de kikkererwten fijn te maken.
  2. Meng alles op de baksoda na en zet het minimaal een 1/2 uurtje in de koelkast.
  3. Meng het baksoda erdoor en draai er balletjes van ter grote van golfballen en druk ze een beetje plat.
  4. Verwarm olie om in te frituren, ik doe een laagje olijfolie in een steelpan waarin ik ze bak, gewone olijfolie geen Extra vierge.
  5. Bak ze totdat de onderkant bruin is en draai ze dan nog even om.
  6. Serveer de falafel in een pannenkoek en met Baba aardpeer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *