Pompoencake met Malva thee

Malva, of grootkaasjes kruid, heeft een mooie violete bloem die je nu in mijn tuin en overal in de wereld kan vinden, ook langs muren.
Ook de namen hemdeknoopjes, juvverrooske, kasekenskruid, kattekaasjes, kerkbloem, mastellekens, mastellekenskruid en pastellekens worden voor de Malva wel gebruikt.
Vanaf september tot oktober zie je de bloemen, de bladeren kan je het beste in april, mei en juni plukken.

Malassoo betekend in het oud Grieks verzachten, een tweede betekenis is afgeleid van het Hebreeuwse, malluah en betekend saladeachtige groente.

Het werd al door de oude Romeinen en Grieken als geneeskrachtig kruid, voor bijvoorbeeld verkoudheid, heesheid en als groente gebruikt.

De kleurstof Malvine bevat slijm en looistoffen die helpen bij ontstekingen en klachten aan bijvoorbeeld keelholte, mond en in de maag.

Een theemengsel kan ook werken bij darmklachten en diaree bijvoorbeeld.

Ik maak thee van de bloemen en die thee gebruik ik dan weer in een pompoencake.

Bladeren zijn te koop als Malve Folium (bladeren) en Malvae Flos (bloemen)

Het aardewerk waarin het Malva verwerkt is en ik voor deze fotografie gebruik is van Ria Smid “Stoer

Dus we gaan eerst thee maken van de bloemen:

Benodigde keukengerei:

  • kookpan

Ingrediënten voor de thee:

  • 4 bloemen van de Malva, kaasjeskruid
  • 1 theelepel gedroogde lavendel
  • 3 blaadjes muntmunt
  • 1 theelepel anijszaad

Bereiding van de Malva thee:

  1. Kook een 1/2 liter water en laat de ingrediënten hier 15 minuten in trekken.
  2. Dit is dus de thee, hier ga ik in het volgende recept de cake met pompoen en chocolade mee bakken. Er is genoeg dus ik neem eerst een kopje thee.

Benodigde keukengerei voor de cake:

  • kookpan
  • snijplank
  • mes
  • cakevorm 24 cm
  • mixer
  • 2 kommen
  • spatel
  • boterkwastje
  • staafmixer

Ingrediënten pompoencake met Malva thee:

  • 350 gram pompoen, puree
  • olijfolie om de cakevorm in te vetten
  • 220 gram tarwebloem, ik haal de mijne het liefst bij een plaatselijke molen
  • 50 gram bruine suiker
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 theelepel celtic zeezout
  • 2 eieren, M
  • 100 ml Malva thee, recept van hierboven
  • 80 ml mooie biologische olijfolie, bijvoorbeeld van Dominio Vale do Mondego in Portugal
  • 50 gram biologische chocolade drops, ik gebruikte 71% Kuná uit Ecuador

Bereiding van de Malva pompoen cake:

  1. Schil de pompoen en snij deze in blokjes, kook dit in 10 minuutjes gaar.
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  3. Vet een cakevorm van in met olijfolie
  4. Maak puree van de pompoen met een foodprocessor, blender of staafmixer.
  5. Meng de bloem met de suiker, zout en 2 theelepels bakpoeder.
  6. Klopt dan de eieren luchtig en meng dit met de natte ingredienten, pompoen, thee en olijfolie.
  7. Spatel nu de natte ingrediënten door de droge ingrediënten en spatel aan het einde de chocolade drops erdoor.
  8. Schenk het beslag in de cakevorm en bak de cake ongeveer 60 minuten.
  9. Prik met 45 minuten even met een sateprikker of breinaald om te kijken of hij gaar is. Komt de prikker er droog uit dan is de cake gaar, dat was bij mijn cake het geval. Anders nog even langer bakken en nogmaals prikken.

De Malva thee proef je mooi in de pompoencake, ook de chocolade en het zout komt goed tot zijn recht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *