Aan boord is koken soms improviseren, zeker als de batterij van mijn weegschaal leeg is. Ook de oven heeft maar twee standen; hoog en laag. Dat wordt dus gokken.

Bij thuiskomst waardeerde ik mijn keuken en alle hulpmiddelen die ik daar heb. Maar een focaccia bakken is even goed prima gelukt, hij was erg lekker. De vulling kan jezelf helemaal bedenken, met of zonder kaas, olijven en verschillende groenten is ook erg lekker. Bij ons was het voor bij de borrel en we moesten ons nog steeds behelpen met een beperkte winkel in Denemarken.

Benodigdheden keukengerei:

  • bakpapier
  • bakplaat of vorm van ongeveer 35 x 24 cm
  • kom
  • theedoek
  • snijplank
  • mes

Ingrediënten focaccia:

  • 150 gram (zoete) aardappelen, geschild en gekookt
  • 300 ml lauw water
  • 400 gram tarwemeel
  • 2 theelepels bonenkruid
  • 2 theelepels citroenpeper
  • 10 gram verse gist of 4 gram gedroogd (geen zout en gist tegelijk gebruiken want dan lukt het rijzen niet)

    Topping focaccia:
  • 1 ui, ringen
  • 2 teentjes knoflook, gesnipperd
  • 1 rode paprika, in repen
  • 8 kerstomaatjes, door de midden
  • 3 eetlepels fijn gesneden bieslook
  • 2 theelepels bonenkruid
  • geraspte geitenkaas
  • zeezout
  • olijfolie

Bereiden van de focaccia:

  1. Maak de aardappelen fijn met een vork en voeg het water toe.
  2. Meng het meel met het gist, bonenkruid, citroenpeper en het water met de aardappelen.
  3. Laat het 10 minuten rusten, kneed het dan nogmaals.
  4. Zet het daarna 1 uur op een warme plaats met een nat gemaakte theedoek over de kom. Het deeg volume moet verdubbelen.
  5. Verdeel het deeg over een bakplaat waar bakpapier op ligt.
  6. Leg de natte theedoek erweer overheen en zet het blik nog 30 minuten op een warme plek.
  7. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  8. Verdeel de uien, knoflook, paprika, cherry tomaatje, bieslook, bonenkruid, zeezout en een beetje olijfolie over het deeg. Strooi er flink wat kaas overheen.
  9. Bak de foccacia in ongeveer 25 minuten gaar en bruin. Zoals eerder gezegd heb ik aan boord een oven met alleen laag of een hoge temperatuur en is iedere oven sowieso anders.
  10. Als je er een topping van groenten op leg kan het zijn dat je dit eerst moet voorkoken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *