Espressotaart met chocolade, fudge, zeezout en espressosaus

Afgelopen maand in Denemarken was het niet van dat tropische weer als het in Nederland was. Af en toe een dagje wat kouder betekende dat ik graag mijn kombuis op de Tranquilo in ging. Ik heb de mazzel om een oven aan boord te hebben, ook al kan de temperatuur twee standen; hoog en laag, ik heb er toch taart in gebakken.

Boodschappen doen in Denemarken is duur, in plaats van 6% btw over voeding zoals we in Nederland hebben ze in Denemarken een tarief en dat is 25% btw. Vooral van noten, gedroogd fruit, chocolade en yoghurt viel mij op dat ze hier een stuk duurder mee zijn als ik het met Nederland vergelijk. Toen ik in Middelfart een Turkse winkel ontdekte werd ik dan ook erg gelukkig, op chocolade na waren deze producten daar betaalbaar, sterker nog ze hadden een wand vol met noten en gedroogd fruit. Dat was dus inslaan o.a. hazelnoten en pecannoten voor in deze taart.
De chocolade keuze kan je zelf maken, net wat je lekker vindt, ik had 150 gram pure chocolade (en 25 gram pure chocolade voor de saus) en 100 gram chocolade met fudge en zeezout.

Benodigde keukengerei voor de espressotaart:

  • springvorm, 24 cm
  • bakpapier
  • pan en kom, au bain-marie chocolade smelten
  • kom
  • garde of mixer
  • snijplank
  • mes
  • houtenlepel
  • bakplaat

Ingrediënten espressotaart:

  • olijfolie om de vorm in te vetten
  • 250 gram chocolade, eigen keuze welke, en 50 gram geraspt voor de garnering
  • 175 gram roomboter
  • 80 gram espresso koffie
  • 1 ½ theelepels zeezout
  • 50 gram rietsuiker
  • 6 eieren
  • 125 gram pecannoten
  • 125 gram hazelnoten
    espressosaus:
  • 25 gram pure chocolade
  • 125 gram espresso koffie
  • 100 gram rietsuiker

Bereiding espressotaart met chocolade:

  1. Smelt de chocolade (op 25 gram na) au bain-marie met de boter en voeg 75 gram espresso koffie toe en 2 theelepels zeezout. Laat het geheel iets afkoelen.
  2. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  3. Klop de eieren met de suiker totdat het iets in volume toeneemt en witter wordt.
  4. Meng de eieren met de chocolade tot een homogeen mengsel, omdat ik fudge door de chocolade had was het het geen glad mengsel, de fudge lost niet op.
  5. Hak de pecannoten en hazelnoten fijn of grof, net wat je lekker vindt, ik heb ze grof gehakt, er mag best een bijt in de taart zitten.
  6. Bak de taart 35 minuten, zet de springvorm op een bakblik wat het kan iets lekken.
  7. Laat de taart afkoelen, en zet hem daarna een uurtje in de koelkast.
  8. Maak de espressosaus door de chocolade met de espresso en suiker aan de kook te brengen, kook de saus iets, hij blijft dun.
  9. Serveer de taart met wat saus erover bij een lekker bakje espresso.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *