Dropijs, dat heb ik voor het eerst gegeten in Canada toen ik 16 was. Ik was naar oud-dorpsgenoten toe waarvan één een boerderij begon in de jaren 60. Hij had naast zijn koeien ook een ijswinkel, en ja dropijs had bij de Nederlanders in de buurt wel de voorkeur. Jaren later zijn wij nog een paar keer met onze zeilboot naar Denemarken geweest, en daar kom je heel veel dropijs tegen. Tegenwoordig kom ik het in Nederland ook wel tegen, maar ik ga het toch zelf maken. Van mijn favoriete drop natuurlijk, Brusselse Mannetjes.

Benodigde keukengerei:

 • kookpan
 • garde
 • ijsmachine, kan ook zonder
 • dipevriesbak

Ingrediënten dropijs:

 • 200 gram zachte drop, kies wat je lekker vindt maar geen suikervrije, dan kloppen de verhoudingen niet
 • 250 ml melk
 • 200 milliliter slagroom
 • 50  gram suiker
 • 6 eidooiers

Bereiding:

 1. De drop in kleine stukjes knippen. Doe de melk en de room met de drop in een pan en breng dit al roerend aan de kook.
 2. Zet de pan even van het vuur als de drop is opgelost.
 3. De eidooiers met de suiker luchtig mixen en goed roerend (anders stolt het eigeel) aan het melkmengsel toevoegen.
 4. Het melkmengsel weer laten verwarmen maar pas op dat het niet gaat koken, eigeel gaat dan ook stollen, en blijf roeren. Als het wat lobbig wordt mag het van het vuur af.
 5. Eidooiers worden toegevoegd omdat het de structuur van het ijs verbeterd en smeuïger maakt.
 6. Laat het mengsel goed afkoelen, ik vul een gootsteen bak met koud water en zet daar de kom in. De laatste stap is het ijsmaken.

Als je er een hebt kan je een ijsmachine gebruiken. Zonder ijsmachine kan het prima met een bak in de vriezer zoals onder beschreven is. Bij mij gaat het ongeveer 20 minuten in mijn ijsmachine.

IJs maken zonder ijsmachine:
Mix op de hoogste stand een minuut lang lucht in je mengsel en zet het daarna in de vriezer. Haal het na 30 minuten uit de vriezer, mix het een minuutje en zet het weer terug. Herhaal dit totdat het ijs koud en dik begint te worden. Als je ijs dikker begint te worden herhaal je het mixen al na 15 minuten. Hoe snel je ijs dikker wordt is afhankelijk van hoe koud je vriezer staat en hoeveel ijs je maakt. Heb je een vriezer met een lade voor -12 graden reken dan op 6 tot 7 mix-ronden voor 1 recept. Dit kost dus best wel wat tijd, maar het mixen overslaan kan niet omdat je dan in plaats van mooi luchtig en romig ijs een veel hardere ijsklomp krijgt vol met kristallen. Dit continu mengen wordt voor mij door de ijsmachine gedaan, maar met een beetje geduld en tijd kun je dat dus ook heel goed zelf doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *