Annemiek Kookt gaat vegan en vegetarisch!

Koken is mijn hobby, ik, Annemiek, heb 2 koks-opleidingen gevolgd, ben receptontwikkelaar, en heb een kookboek geschreven: “Dubbele kijk op koken“. Daarnaast ben ik mede auteur van 7 kookboeken en volg ik nu de opleiding natuurvoedingsdeskundige.

Annemiek Kookt is mijn tweede site, hij kwam in januari 2017 in de lucht. Culinair Westfriesland, vanaf 2012 in de lucht, blijft ook bestaan met o.a. streekproducten en niet vegetarische recepten.

Het idee van een nieuwe site was er al een tijdje, maar de huidige verdeling waarbij Annemiek kookt een vergaarbak is van alles wat geen streekproduct is zat me niet lekker, ik wilde een richting kunnen bepalen.

In 1 1/2 maand tijd kwam deze richting, noodgedwongen door o.a. nierfalen door medicatie. Daarmee kwam alles bij elkaar. Voor ik wist dat ik het goed voor mezelf kon gebruiken was ik al begonnen met de opleiding  ‘natuurvoedingsdeskundige’. Ik was met deze opleiding begonnen om de site Annemiek Kookt richting te kunnen geven met onderbouwende blogs en recepten, maar mijn gezondheid is nu een goede stimulans om deze opleiding snel af te maken.
Ik ben nu noodgedwongen bezig om mijn medicatie snel af te bouwen, maar dat houdt ook in dat ik heel bewust met voeding en het gebruik van supplementen bezig moet zijn.

De nieuwe ervaringen en kennis die ik opdoe wil ik gaan delen op mijn site. Want ondanks dat ik veel bewuster eet, wil ik ook nog steeds graag lekker eten. Dus met ingang van vandaag komen er vegan en vegetarische recepten op deze site. Als er zout in een recept gebruikt wordt dan geef ik een alternatief zonder zout. Kortom, de recepten zijn altijd vegan of vegetarisch, en naar keus kun je zoutarm koken.

Zoutarm is eigenlijk niet zo moeilijk. De belangrijkste stap is om zoveel mogelijk alles zelf te maken, want in de kant en klare pakjes en zakjes zit naast teveel suiker ook teveel zout. Ik leer mezelf nu het koken met veel kruiden aan. Mijn tip voor mensen die ook zoutarm willen koken is het boek ‘Spice Wise’ van Michel Hanssen, een meesterkok die zelf zoutloos moest gaan eten.

Wat zoutarm lastig maakt is dat zout veel invloed heeft op de smaak van ons eten:

  • Zout beïnvloedt alle andere smaken.
  • Zout maakt zoet door bittere smaken te onderdrukken.
  • Het is dus minder bitter met zout.
  • Zout stimuleert de zoete smaak.

Maar ik ben vol vertrouwen dat ik met wat aanpassingen mijn recepten net zo lekker kan maken zonder zout te gebruiken.

Omdat ik naast kok ook levensgenieter ben, houd ik mijn 80/20 regeling in stand, 80% van de tijd kook ik gezond en passend bij mijn levenswijze en 20% zondig ik, waar ik dan extra van geniet. In mijn geval zal dit laatste vaak uit baksels en nagerechten bestaan, en veel chocolade natuurlijk.

Voor mij is dit  al een paar jaar mijn levenswijze, in diëten geloof ik niet, maar in het roer omgooien wel. Eten moet geen straf zijn, en op deze manier voel ik me er goed bij en geniet ik van mijn eten, zonder al die chemische rommel te gebruiken: dus eerst kijken of het ook anders kan.

De lijn die ik vorige maand begonnen ben met Annemiek Kookt wordt dus iets aangepast, maar dit gaat wel de rode draad worden. Kijkend naar de recepten die ik afgelopen maand geplaatst heb is het niet een heel drastische wijziging, en met de inzichten van mijn nieuwe studie zal ik ongetwijfeld ook in de toekomst nog wel verder bijsturen.

Inmiddels is mijn keuken grondig onderhanden genomen, en dan bedoel ik geen verbouwing, maar alle voorraadladen, kruidenkasten, vriezer en koelkasten zijn leeg en nu ga ik kijken wat er weer in mag, wat past bij vegan, vegetarisch en zoutarm. Het leek wel een lente schoonmaak ;). Zeker omdat ik, terwijl ik dit schrijf, samen met onze honden met open schuifpui in de zon zit.

Geniet van mijn nieuwe site (en als je de recepten kookt kun je ook genieten van het eten) en volg me op Facebook Annemiek kookt ‘h’eerlijk
Op twitter onder Annemiek Kookt @culinairwf en op Instagram annemiekkookt. Naast Annemiek kookt blijft ook mijn andere site, www.culinairwestfriesland.nl bestaan. Op beide sites komen die nieuwe recepten die daar thuis horen. Het nieuws van een nieuw recept verspreid ik op social media zodat mensen die mij volgen weten dat er weer iets nieuws staat. Het streven is om doordeweeks dagelijks iets te posten op één van de sites.
En natuurlijk ga ik door met het delen van mijn mooiste foodfoto’s op Instagram.

Als je iets ziet wat echt niet klopt bij vegan of vegetarisch, laat het me dan weten via annemiek@van-zon.nl. Het is allemaal nog redelijk nieuw voor me.

En waarom alleen doordeweeks? In het weekend ben ik samen met manlief en onze honden naar het strand, sta ik in de keuken voor gasten in mijn thuis restaurant “Pluk de dag” of dobberen we op het water met onze zeilboot Tranquilo.

Liefs,

Annemiek Kookt

p.s. Als je iets van mijn website kookt vind ik het leuk als je dat laat weten. Ook als je geen commentaar hebt. Ik doe het om mijn ervaringen te delen, en iedere keer als iemand een berichtje stuurt is het voor mij een signaal dat ik het niet voor niets doe en een stimulans om door te gaan.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *