Aardbeien roomijs en aardbeien panna cotta

Deze keer twee recepten met aardbeien, lekker van Hollandse bodem met veel smaak. Ik ben gek op verse aardbeien, zodra ik ze weer langs de kant van de weg zie staan is voor mij de zomer echt in aantocht.
Aardbeien wil ik graag vers hebben, en als ik koop bij een plaatselijke teler dan heb ik ze vers, en zonder al dat heen en weer gerij naar veiling en supermarkt nog eens milieu vriendelijk ook. Als ik op de fiets stap kan ik ze in Benningbroek, dat is een dorp verderop, bij Vriend aardbeien in hun stalletje aan de weg kopen. Kijk maar eens in je eigen omgeving of je ook aardbeien kan kopen bij de teler en anders zijn er natuurlijk ook nog Hollandse aardbeien in de supermarkt.

Aardbeien gaan bij mij door de sla, op het brood, bij een mousserende wijn, maar deze keer maak ik er desserts mee, panna cotta en aardbeien roomijs. Naast lekker zijn aardbeien ook nog eens erg gezond, er zit o.a. heel veel vitamine C in.

Aardbeien roomijs

Benodigde keukengerei om aardbeienijs te maken:

  • mixer
  • staafmixer of vork
  • kookpan
  • ijsmachine, niet noodzakelijk
  • snijplank
  • mes
  • garde

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 250 ml volle melk
  • 250 ml slagroom
  • 1 vanillestokje
  • 6 eidooiers
  • 50 gram suiker
  • 300 gram aardbeien

Bereiding:

  1. Doe de melk, room en een opengesneden vanillestokje in een pan met een dikke bodem zodat de warmte van de vlam goed verdeeld wordt. Breng dit al roerend aan de kook, laat het daarna iets afkoelen van het vuur af.
  2. De eidooiers (eidooiers worden toegevoegd omdat het de structuur van het ijs verbeterd en smeuïger maakt) met de suiker luchtig mixen en goed roerend (anders stolt het eigeel) het warme melkmengsel toevoegen.
  3. Weer in de pan terug en laten verwarmen maar pas op dat het niet gaat koken, eigeel gaat dan ook stollen, en blijf roeren.
    Als het wat lobbig wordt mag het van het vuur af. Het vanillestokje mag leeg geschraapt worden en het merg kan terug de pan in.
  4. Laat het mengsel nu afkoelen.
  5. Maak de aardbeien fijn met een staafmixer of vork en meng dit door het melkmengsel.
  6. Rest het bevriezen: als je er een hebt kan je een ijsmachine gebruiken. Als je geen ijsmachine hebt dan kan het prima in een bak in de vriezer. Klop met een mixer eerst lucht in het mengsel en plaats de bak in de vriezer. Herhaal dit om de 20 minuten totdat het bevroren is. Het kloppen is nodig om ijskristallen in het ijs te voorkomen.
  7. Bij het serveren kan je nog wat extra aardbeien fijn maken om als saus over het ijs te doen of eventueel wat plakjes aardbeien erbij serveren.

Aardbeien panna cotta, panna cotta is een Italiaans nagerecht dat letterlijk room betekent.

Benodigde keukengerei om panna cotta te maken:

  • kookpan
  • garde of mixer
  • kom
  • mes
  • snijplank
  • 6 schaaltjes
  • staafmixer of vork

Ingrediënten voor 6 personen:

  • 600 ml slagroom (let op er blijft 200 ml over voor later in het recept)
  • 200 ml Griekse yoghurt
  • 50 gram poedersuiker
  • 4 witte gelatineblaadjes
  • 200 gram aardbeien

Bereiding:

  1. Breng 400 ml slagroom en 200 ml yoghurt met de poedersuiker aan de kook en laat het roommengsel zachtjes koken tot er twee derde deel over is.
  2. Week de gelatine gedurende 5 minuten in ruim koud water.
  3. Knijp de gelatine goed uit en los het op (de pan van het vuur af) in het warme roommengsel.
  4. Laat het mengsel iets afkoelen.
  5. Klop 200 ml slagroom stijf en spatel deze door het roommengsel voordat dit lobbig wordt.
  6. Maak de aardbeien fijn met een staafmixer of vork en roer de helft door de panna cotta. Verdeel de panna cotta over de schaaltjes.
  7. Laat de panna cotta minstens 3 uur opstijven in de koelkast. Een avond van te voren klaar maken kan ook.
  8. Serveer de panna cotta met de overgebleven saus van aardbeien en eventueel nog wat hele aardbeien als garnering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *